Etiket Arşivleri - Freud

Psikanalizde Aşk

Freud’un Psikanalitik ekolü yıllar sonra bile kültürel birçok dinamiğin eleştirisini oluşturuyor. Bugün sadece insanı değil dini, politik, sosyalojik ve antropolojik açıdan birçok alanda dönüşerek bugüne gelmiş bir ekol.Peki bu kapsamlı ekolün kurucusu Freud, söz konusu aşk olunca ne diyor?

Stendhal Sendromu

Louvre Müzesinin koridorlarında yürüyüp tarihin en ünlü heykellerine, tablolarına, mozaiklerine hayran kalıyorsunuz. Ancak o da nesi? Bir anda başınız dönmeye başlıyor, gücünüzün azaldığını hissediyorsunuz. Bir nevi sanat çarpması gibi. İşte tam olarak bu durumun literatürde bir adı var; Stendhal Sendromu.

Narsisizm ve Leonardo da Vinci

Narsisizm Psikolojinin birçok alt alanında narsisizm kavramı üzerinde durulmuştur. Psikanaliz, nesne ilişkileri ve kendilik psikolojisi kuramlarının temel dinamiklerinden biri olan narsisizm, klinik psikolojide bir kişilik bozukluğu olarak yer alır (Demirci & Ekşi, 2017).    DSM-5 Narsisistik Kişilik Bozukluğu Tanı Kriterleri (Amerikan Psikiyatri Birliği, 2013). 1. Kendisinin önemine dair büyüklenmeci bir duyguya sahip olmak, 2. Sınırsız başarı,…

Bibliyoterapi: Kelimelerin İyilik Hali

Kitaplar genellikle ilkokul 1. Sınıfta hayatımıza giriveriyor. Hatta şanslıysak bazılarımız 3-4 yaşlarında ebeveynlerimizin bizlere okuduğu resimli hikâye kitaplarıyla tanışıyoruz. Kim derdi ki kitaplar, hikayeler ya da romanlar bireyde psikolojik anlamda iyilik hali yaratır? Uzun süredir literatürde var olan ve uygulanmaya devam edilen bibliyoterapi ile bu mümkün. Peki bibliyoterapi nedir, ne işe yarar, eksileri ve artıları…