Psikoterapi Sürecinde Gizlilik

Daha önce hiç psikoloğa başvurmadıysanız gizlilik ve mahremiyetle ilgili soru işaretleriniz olabilir.

Daha önce hiç psikoloğa başvurmadıysanız gizlilik ve mahremiyetle ilgili soru işaretleriniz olabilir.

1. Terapide konuştuğumuz şeyler gizli kalacak mı?

Gizlilik, psikoterapinin ve psikologların en önemli etik kurallarından biridir. Psikoterapi, açık ve dürüst davranıldığında en etkili halini oluşturmaktadır. Bu nedenle psikoterapi ortamı kişinin kendisini açması için güven veren ve rahat hissettirmesi gereken bir süreçtir. İlk görüşmenizde, bir psikolog size gizlilik politikalarını ve kişisel bilgilerinizin nasıl ele alınacağını açıklayan yazılı ya da sözel bilgilendirme yapmalıdır. Bu bilgiler, aşağıda açıklandığı gibi özel durumlar haricinde korunmaya devam eder.

2. Bir psikolog benim iznim olmadan özel bilgilerimi ne zaman paylaşabilir?

Bazı özel durumlarda psikolog, danışanın izini olmadan bilgi paylaşabilir. Bu istisnai durumlar şunlardır:

  • Danışanın kendisine (intihar) ya da bir başkasına zarar verme durumu olduğunda
  • Devam eden aile içi şiddet, çocuklara, yaşlılara ya da engellilere yönelik istismar ve ihmal durumlarında
  • Mahkeme kararı gibi durumlarda bir psikolog bilgi paylaşımında bulunabilir.

3. 18 yaşın altındayım. Psikolog aileme ne konuştuğumuzu söyler mi?

Psikologlar, gençlerin duygularını paylaşırken kendilerini rahat hissetmelerini isterler ve onların mahremiyetine saygı duymaya özen gösterirler. Genellikle ilk psikoterapi ziyaretinde çocuk, ebeveyn ve psikolog mahremiyete ilişkin temel kuralları tartışmak üzere birlikte otururlar. Bu şekilde hem ebeveynler hem de çocuklar, psikoloğun ebeveynlerle ne tür bilgileri paylaşabileceğini ve neleri gizli tutacağını tam olarak bilir. Örneğin, ebeveynlerin yalnızca reşit olmayan çocukları riskli faaliyetlerde bulunuyorsa bilgilendirilmeyi kabul edebilirler.

4. 18 yaşından büyüğüm ama ailemle birlikte görüşmeye geldim. Gizlilik hakkında bilmem gerekenler nelerdir?

Bu durumda psikolog, özel sebeplerin (2. Maddede geçenler)  söz konusu olmadığı durumlarda kişinin izini olmadan aileyle bilgi paylaşımında bulunamaz.

5. Psikoterapi tedavim hakkında hangi bilgileri paylaşabilirim?

Bu kişisel olarak size kalmıştır. Arkadaşlarınıza veya ailenize bir psikolog ile görüştüğünüzü söylemeyi seçerseniz, bunu yapmakta özgürsünüz. Ne kadar bilgi paylaşmaya karar verdiğiniz size kalmış. Psikolog, başkalarıyla paylaşmayı seçtiğiniz bilgilerden bağımsız olarak gizliliğinizi korumakla etik olarak yükümlüdürler. Örneğin, psikologlar, danışan istese bile, genellikle sosyal medya sitelerinde danışanlarıyla bağlantı kurmaz.

İlgini çekebilir:  Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programları ve Koşulları

Bazen psikologlar endişelerinizi veya davranışlarınızı hayatınızdaki diğer insanlarla tartışmayı yararlı bulurlar. Örneğin bir psikolog, evinizde neler olup bittiğini daha iyi anlamak için eşinizle görüşmek isteyebilir. Bir çocuk okulda sorun yaşıyorsa, psikolog çocuğun öğretmenleriyle görüşmek isteyebilir. Ancak başkalarını dahil edip etmemek tamamen size kalmış. Psikologlar genellikle sizin yazılı onayınız olmadan başka kimseyle iletişim kuramazlar.

Gizlilik veya bir psikoloğun yasal olarak hangi bilgileri ifşa etmesi gerektiği konusunda belirli endişeleriniz varsa, bunu psikoloğunuzla görüşün. Psikoloğunuz haklarınızı anlamanıza yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

Kaynakça

Çeviri: Protecting your privacy: Understanding confidentiality

*Bu yazı Psikoloji Ağı editörleri tarafından Psikoloji Ağı Yayın İlkelerine göre düzenlemiştir.

Bir yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir