Psikolojik Bozuklukların Sanatı

Yaratıcılık ile psikolojik bozukluklar arasındaki olası bağlantılar 20. yy başında araştırılmaya başlanmıştır.

Yaratıcılık ile psikolojik bozukluklar arasındaki olası bağlantılar 20. yy başında araştırılmaya başlanmıştır. Cesare Lombroso (1984) ilk hasta çalışmaları koleksiyoncusudur ve bütün dehalarda özelliklerde görsel sanat dehalarında psikotik yıkım sonucu acı çekildiğini ileri sürmüştür. Bu görüşün aksine psikiyatrist Hans Prinzhorn (1922), hastaların ürettikleri sanat ürünlerinin kendiliğinden bir estetik sanat değeri taşıdığını savunmuştur. Prinzhorn, hastalara ait 5000 parça sanat ürünü biriktirmiş ve analizleri sonucu, akıl sağlığı olsa da olmasa da, sanat ürünlerini ortaya koyan kişilerin ifade etme (yaratma) güdüsüne sahip olduğunu ileri sürmüştür (Antalya Terapi Psikiyatri, b.t.).


1.


Louis William Wain (1860 – 1939) yaptığı kedi resimleriyle büyük ün kazanmış ressamdır. Başlarda hayvan çizimleri yapan Wain’in resimleri ve kariyeri sokakta bulduğu bir kediyle değişti. O artık kedilerin ressamıydı. Şizofreni tanısı alan Wain kaldığı ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde de çizimlerine devam etti. Wain’in kedi resimlerinde değişmeler bulunmaktadır ama resimlerin kronolojik sırası bilinmediği için resimlerdeki değişimlerin şizofreniye bağlı olup olmadığı bilinmemektedir. Louis Wain’in hayatını hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz The Electrical Life of Louis Wain filmini izleyebilirsiniz.


2.

Bedia Tuncel 1960’lı yıllarda görevli olduğu Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tedavi gören kişilerin yazdıkları şiirleri “Akıl Hastalarının Yazdığı Şiirler : İNİLTİ” adlı kitapta toplamıştır.

3.


Beartooth hardcore punk müzik grubunun söz yazarı ve solisti uzun yıllar depresyonla mücadale etmiş biridir. Yaptıkları şarkılarda ise yaşadıklarını, düşüncelerini paylaşmış ve akıl sağlığı konusuna dikkat çekmiştir. Grup “Sick of Me” şarkısıyla yayınlanan kliplerinde depresyonla mücadele etmiş kişilere yer vermiş ve depresyonla ilgili yardım alma konusunda bilinçlendirmişlerdir.

4.

30’lu yaşlarında katatoninik şizofreni tanısı konulan Martín Ramírez teşhisi konduktan sonra hayatının geri kalanını California psikiyatri hastanelerinde geçirdi. Bu süreçte hem Meksika halk geleneklerini hem de yirminci yüzyıl modernleşmesini yansıtan kendine özgü eserler üretti (Cascone,2015).

İçerik: Cansel Akyüz ve Ezgi Büşra Akgöz

Kaynakça
Antalya Terapi Psikiyatri. (b.t.). Sanat Terapisi. Erişim adresi: https://www.antalyaterapipsikiyatri.com/makale-sanat-ve-mental-hastaliklar-117-247#.Yd9kOVVBzIU
Cascone, S. (2015). Outsider Artist Martín Ramírez Gets USPS Stamps. Erişim adresi: https://news.artnet.com/market/martin-ramirez-stamps-280425

*Bu yazı Psikoloji Ağı editörleri tarafından Psikoloji Ağı Yayın İlkelerine göre düzenlenmiştir.

Bir yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir