Psikoloji Eğitimleri ve Atölyeleri Hakkında

Karşılaştığınız  psikoloji atölyelerinin ya da psikoloji eğitimlerinin ne kadar çeşitli olduğunu daha önce fark etmiş miydiniz? Bu eğitimlerin her biri farklı amaçlara hizmet edebilir ve farklı alanlarda gelişmenize katkı sağlayabilir fakat bu kadar çok seçenek arasından doğru eğitmene nasıl ulaşabileceğinizi biliyor musunuz?

Karşılaştığınız  psikoloji atölyelerinin ya da psikoloji eğitimlerinin ne kadar çeşitli olduğunu daha önce fark etmiş miydiniz? Bu eğitimlerin her biri farklı amaçlara hizmet edebilir ve farklı alanlarda gelişmenize katkı sağlayabilir fakat bu kadar çok seçenek arasından doğru eğitmene nasıl ulaşabileceğinizi biliyor musunuz? (Bknz: Psikoloji Alanında Eğitimler Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?)

Kişilerin tercihlerine göre bazı programlar eğitim vermek odaklı olabilirken bazı programlar -atölyeler gibi- daha çok uygulamalı pratikler üzerinden ilerleyebilir. Örneğin detaylı bir şekilde anlatılmış ve öğrenilmiş bir sanat terapisi eğitiminden sonra sanat terapisi atölyesine katılarak öğrenilen bilgileri uygulamak gibi. ”Peki bu eğitimler neden bu kadar çeşitli ?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Psikoloji temelde insan davranışını inceleyen bir bilim dalı olduğu için farklı birçok alanla ilişkilendirilir. Haliyle psikoloji eğitimleri de çeşitli bir yelpazede ve değişen niteliklerde olmaktadır.

Psikoloji Eğitimleri ve Atölyelerinin Faydaları

Alınan eğitimler ve katılınan atölyeler -alanına göre- dünya bakışımızı etkileyebilir, var olan becerilerimizi geliştirmeye katkı sağlayabilir. Yapılan araştırmalar psikoloji eğitimlerinin/atölyelerinin psikolojik dayanıklılığı, iş performansını, toplumsal farkındalığı arttırdığını ve kendini tanımaya yardımcı olduğunu desteklemektedir (Coon vd., 2019).   

Eğitim ve atölyeler kişinin gelişimini desteklemekle birlikte üzerine çalışılan konuya ilişkin stres ve kaygı düzeyinin hafiflemesine yardımcı olabiliyor (Stuckey ve Nobel, 2010). Grup etkinliği halinde gerçekleşen bir atölyede diğer katılımcılar ile öğrenme deneyimini paylaşmak ve onların bakış açılarını değerlendirmek alınan eğitimi destekliyor.

Doğru Eğitmen

Yazının başlangıcında değinildiği gibi önemli bir nokta; doğru eğitmeni bulmak . Bu kriter alınan eğitimin kalitesini ve geçerliğini etkiliyor ya da atölye deneyiminin olumlu/olumsuz şekillenmesinde rol oynuyor. Psikoloji bilimine ilişkin herhangi bir alanda sunulan eğitim/atölyenin eğitmeni ya da yürütücüsü olan uzmanın verdiği eğitim alanında yetkinliği hakkında bilgi sahibi olmak kritik bir önem taşıyor.

Bekliyoruz..

Psikoloji Ağı olarak psikoloji öğrencileri ve mezunlarının özenli eğitim, seminer ve atölye faaliyetlerine erişimini önemsiyoruz. Psikoloji alanının ihtiyaçları ve sizlerin talepleri doğrultusunda planlandığımız çeşitli eğitim ve etkinlikleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Eğitim takvimimizi öğrenmek, ihtiyaç duyduğunuz eğitimleri paylaşmak ayrıca ilgili önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İletişim formuna ulaşmak için tıklayınız.

Etik, Nitelik ve Bilimsellik ile kalınız.

 

KAYNAKÇA

  • Coon, D., Mitterer, J. O., & Martini, T. (2019). Introduction to psychology: Gateways to mind and behavior (15th ed.). Cengage Learning.
  • Stuckey, H. L., & Nobel, J. (2010). The connection between art, healing, and public health: A review of current literature. American Journal of Public Health, 100(2), 254-263.
  • Masten, A. S. (2001). Ordinary magic: Resilience processes in development. American Psychologist, 56(3), 227-238.

 

*Bu yazı Psikoloji Ağı İçerik Birim Direktörü Ezgi Büşra Akgöz tarafından Psikoloji Ağı Yayın İlkelerine göre düzenlenmiştir.

Bir yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir