Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda Nasıl Spor Psikoloğu Olunur?

Sponsorlu içerik. Gençlik ve Spor Bakanlığı, 07.05.2018 tarihli duyurusunda 89 Spor Psikoloğu alacağını duyurdu. Uzun zamandır belki de ilk defa böyle bir alım gerçekleşecek. Haliyle tam olarak nasıl bir süreç izleneceği konusunda bilinmezlik var. Bizler de sürecin nasıl işleyeceğini sizler için araştırdık. Başvuru için genel şartlardan bazıları şu şekilde: 22 Mayıs 2016 tarihinde yapılan KPSS...

Sponsorlu içerik.


Gençlik ve Spor Bakanlığı, 07.05.2018 tarihli duyurusunda 89 Spor Psikoloğu alacağını duyurdu. Uzun zamandır belki de ilk defa böyle bir alım gerçekleşecek. Haliyle tam olarak nasıl bir süreç izleneceği konusunda bilinmezlik var. Bizler de sürecin nasıl işleyeceğini sizler için araştırdık.

Başvuru için genel şartlardan bazıları şu şekilde:

  • 22 Mayıs 2016 tarihinde yapılan KPSS (B) grubu (KPSS P3) puan türünden en az 50 (elli) puan almak
  • Adli sicilin temiz olması
  • Erkek adaylarda askerlikle ilişkisi olmadığına dair terhis belgesi, en az bir yıllık tecil belgesi vb. belgeleri ibraz etmiş olmak (Askerde olan adaylar da sınava başvurabileceklerdir.)

Bu standartları sağladıktan sonra Spor Psikologları için bir özel şart belirtilmiş, o da şu şekilde:

  • Psikoloji alanında yükseköğrenim görmüş olmak ve spor psikolojisi konusunda yurt içi veya yurt dışında lisansüstü, kurs, araştırma çalışması gibi eğitim gördüğünü belgelemek.

Özel koşullardan bir seçenek olan Yükseköğrenim görmüş olması Spor Psikolojisi üzerine Lisansüstü eğitim görmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye’de doğrudan Spor Psikolojisi üzerine bir yüksek lisans programı ne yazık ki yok ancak bu alanda ilerlemeyi düşünenler;

  • Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Yüksek Lisans Programı’nda

“Beden Eğitimi ve Spor Alanında lisans eğitimi almış, Eğitim Bilimleri, Edebiyat Fakültesi Psikoloji ve Sosyoloji Bölümleri, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunları ile Yüksekokul Müdürlüğü’nce uygun görülen dört yıllık yüksekokul veya fakülte lisans mezunları kabul edilir.”

  • Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Lisans

“Herhangi bir lisans programından mezun olan öğrenciler, Marmara Üniversitesi yüksek lisans eğitimine kabul için ALES’e (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı) girmelidirler. Öğrenim görmek istedikleri programın kontenjanı çerçevesinde ALES’in (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı) %50’si, ilgili program başkanlığında yapılan Teorik Yazılı Sınav notunun %20’si, Lisans Not Ortalaması’nın %15’i ve ilgili program başkanlığında yapılan Mülakat Sınavı’nın %15’i ağırlık alınarak hesaplanan puan ile öğrenciler yüksek lisans programlarına kabul edilirler. Öğrenciler ayrıca, öğrenim görmek istedikleri programın öğretim dilinde yeterli olduklarını kanıtlamalıdırlar.”

programlarını tercih edebilir. Bu programlar tezli olduğu için 4 dönem sürmektedir. Türkiye’de Spor Psikolojisinin iş imkanları henüz çok kısıtlığı olduğu için pek çok kişi bu alanda yüksek lisans yapmayı tercih etmiyor.

Aday spor psikolojisi üzerine Yükseköğrenim görmediği takdirde spor psikolojisi üzerine eğitim, kurs veya araştırma görmesi gerektiği belirtilmiş. Bu eğitimi de belgeyle tasdik etmesi gerekmekte. Adayların da kafasının karıştığı yer burası; eğitimin niteliği, kimden nasıl alındığı konusunda soru işaretleri giderilmeyi bekliyor. Bazen Spor Psikolojisiyle ilgili eğitimlerin açıldığına denk geliyoruz. Bu eğitimlerin ücretleri de oldukça fazla. İş imkanları da göz önünde bulundurulduğunda pek çok kişi tercih etmeyebiliyor.  Bu sorunu çözmek için Terapi Global yetkililere ulaşarak tam olarak nasıl bir eğitim, belge istendiğini öğrenmiş ve uygun eğitim programını düzenlemiş.

Sponsorlu İçerik

Bakanlığın Spor Psikologu Alımına Özel Spor Psikolojisi Eğitimi’yle
İlgili Ayrıntılı Bilgi ve Kayıt için


Kaynak:

http://sporbilimleri.akdeniz.edu.tr/yuksek-lisans-programi/
http://llp.marmara.edu.tr/organizasyon.aspx?kultur=tr-tr&Mod=2&ustbirim=5400&birim=5451&altbirim=&program=1014&organizasyonId=769&mufredatTurId=932001#AnchorList
http://www.gsb.gov.tr/Duyuru/137084/tc-genclik-ve-spor-bakanligi-spor-genel-mudurlugu-sozlesmeli-spor-uzmani-ve-sozlesmeli-antrenor-alimi-duyurusu.aspx

 

Bir yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir