Üniversiteyi kazandığımız ilk andan itibaren çevremizden sıklıkla ”üniversitedeyken yapılması gerekenler” konulu tavsiyeler duymaya başlarız ve bu tavsiyelerin en popülerlerinden birisi benim de bu yazıyı yazmama sebep olan güzide proje: Erasmus öğrenci değişim programı. Bu yazıda, Macaristan’ın Szeged şehrinde Erasmus sürecinin ikinci ayını yeni tamamlamış biri olarak; çoğu üniversite öğrencisinin hayali olan Erasmus+ programının ne olduğundan, nasıl faydalanıldığından ve gitmeden önce nelere dikkat edilmesi gerektiğinden, küçük tavsiyelerle birlikte, bahsetmeye çalışacağım (Kasım, 2019).
Konuyla ilgili bir sonraki yazımda “Erasmus’dayken süreç nasıl işliyor, Erasmus programının avantajları ve dezavantajları neler, dersler nasıl ve gezi planı nasıl yapılır” gibi Erasmus’a geldikten sonraki kısmı ilgilendiren sorulardan bahsedip ilgili fotoğraflar ekleyeceğim.
Erasmus Projesi ve Kafaları Karıştıran Hibe Meselesi
Erasmus Plus Programı eğitim, öğretim, öğrenim, staj, gönüllü çalışmalar ve spor alanlarında kısa süreli olarak farklı ülkelerde ve üniversitelerde deneyim kazandırmayı amaçlayan bir proje. Proje kapsamında en az 3 en fazla 12 aylık süreyle başka bir ülkede eğitim hayatınıza devam ediyorsunuz. Türkiye’de Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Ulusal Ajans ile programa hibe desteği sağlıyor. Erasmus+ Programı üniversitenizin anlaşmalı olduğu Avrupa ülkelerini kapsıyor ve alacağınız hibe miktarı da ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Mesela benim üniversitemde Macaristan için belirlenen aylık hibe miktarı 300 Euro iken Avusturya için belirlenen aylık hibe miktarı 500 Euro idi. Fakat verilecek olan hibe aylık olarak ayrı ayrı alınmıyor. Üniversiteniz bu miktarın belirlediği bir kısmını size gitmeden önce veriyor eğer oradan aldığınız bütün dersleri vermiş ve belirlen kurallara uygun bir şekilde dönmüş olursanız kalanını ise geri döndüğünüzde veriyor. Yine benim üniversitem için bu oran %70’ti, döndüğümde hibemin kalan %30’luk kısmını alacağım. Hibeniz Ziraat Bankası’nda açacağınız Euro hesabına belgelerinizi tamamladıktan sonraki 20 gün içerisinde yatırılıyor.
Bu tarz bilgilerin detaylarını ve kendi okulunuzun ilgili şartlarını okulunuzun Erasmus ofisinden öğrenebilirsiniz. Zaten eğer Erasmus programına katılmak istiyorsanız ya da katılım sürecindeyseniz, Erasmus ofisi kampüs içerisindeki en sık uğradığınız yer haline gelecek. Ben Erasmus sürecimizle ilgilenen hocamızın özverisinden dolayı bu konuda şanslıydım. Ayrıca belirtmem gerekiyor ki 2014 yılına kadar Erasmus Programı olarak yürütülen projenin ismi, 2014 yılından itibaren Erasmus Plus ya da Erasmus öğrenci değişim programı olarak yenilendi.
Erasmus+ Programına Nasıl Başvurulur?
Öncelikle okulunuzun belirlediği başvuru tarihlerini sürekli olarak takip etmeniz gerektiğini belirtmek istiyorum. Çok fazla öğrenci Erasmus başvuru tarihlerini kaçırdığı için programa katılamıyor. Başvurunuz için gerekli belgelerden önemli olanları incelediğimizde ilk olarak karşımıza transkript çıkıyor. Başvuru için belirlenen akademik not ortalaması en az 2.20/4.00 olmalı. İkinci olarak; dil puanı. Eğer uluslararası ya da ulusal bir sınav sonucunda aldığınız geçerli bir dil puanınız yoksa üniversitenizin yabancı dil düzeyinizi belirlemek için yapacağı dil sınavına girebilirsiniz. Çoğu üniversite Erasmus+ programı için dil sınavı düzenler fakat yine birçoğu ulusal ve uluslararası geçerliliği olan sınav sonuçlarıyla yapılan başvuruları da kabul eder. Değerlendirme sırasında %50 akademik başarı düzeyi yani not ortalaması, %50 yabancı dil düzeyi yani sınavdan alınan puan etkili olur.
Bu aşamanın en önemli noktası tercih listesi diyebiliriz. Üniversitenizin anlaşmalı olduğu üniversiteleri değerlendirirken tek kriter üniversitenin bulunduğu ülke olmamalı, mümkünse daha önce gitmiş kişilerle iletişime geçin, bunun için Facebook grupları oldukça işlevsel. Ayrıca öğrenim diline de özellikle dikkat etmek gerekiyor çünkü bazı üniversiteler dersleri İngilizce açmıyor, şahsen Macarca ders almak istemezdim…
Ve Kazandınız! Peki Şimdi Ne Olacak?
Bu süreci bizzat deneyimlemiş ve aklındaki soruların cevaplarına ulaşmaya çalışırken baya yorulmuş birisi olarak Erasmus’a gitmeden önce neler yapılması gerektiğinden kısaca bahsetmek istiyorum. Evet, kazandınız ve sıra gitmeye hak kazandığınız üniversiteden kabul mektubu almaya geldi. Gideceğiniz üniversite kabul mektubunu göndermek için sizden bazı belgeler talep ediyor, bunlar pasaportunuzun fotokopisi, seyahat sağlık sigortası, niyet mektubu, dil düzeyinizi gösteren resmi belge ve en önemlisi Learning Agreement. (Gideceğiniz Üniversiteye göre talep edilen belgelerde değişiklik tabii ki olabilir ama genel olarak istenilen belgeler bunlar ve benzerleridir)
- Ders eşleştirme/Learning agreement: Learning Agreement en önemli belgelerden birisi, bu belge üzerinden gidilecek üniversitede alınacak dersler kendi üniversitenizdeki uygun derslerle eşleştiriliyor. Eşleştirmek istediğiniz dersleri kendi üniversitenizin ve gideceğiniz üniversitenin Erasmus web sayfalarında bulabilirsiniz. Sizin için açılan dersleri e-posta üzerinden gideceğiniz üniversitenin Erasmus koordinatörüne ulaşarak da öğrenebilirsiniz. Bu süreçte ve hatta tüm Erasmus sürecinde aktif e-posta kullanıcısı olmanız gerekiyor. Çünkü program boyunca e-posta ile birçok önemli belge alıyorsunuz ve gideceğiniz üniversitenin koordinatörü ile de mail e-posta ile iletişim kuruyorsunuz.
- Seyahat sağlık sigortası: Sağlık sigortası konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı sigortanızın geçerlilik süresidir. Poliçenizin başlama ve sona erme tarihleri gideceğiniz süreci tamamen kapsamalı. Sigorta ücretleri gideceğiniz ülkeye ve sigorta acentelerine göre değişiklik gösteriyor.
Vize için gerekli belgelerden biri olan kabul mektubunu da aldıktan sonra vize işlemleri başlıyor.
- Vize: Evet, yeşil pasaportunuz olsa bile gideceğiniz ülkenin vizesini almanız gerekiyor! Vize için gereken belgeler ve süreç, ülkeler arasında değişiklik gösteriyor. Gideceğiniz ülkenin konsolosluğu ya da aracı kurumlar yardımıyla vize işlemlerini başlatıyorsunuz. Vizeniz ortalama 2 hafta gibi bir sürede çıkıyor ama uzama olasılığına karşın gitmeden en az 30 gün önce vize başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Avrupa ülkeleri için vize aldığınızdan vizeniz Schengen vizesi kapsamına giriyor ve Erasmus süreciniz boyunca tüm Avrupa ülkeleri arasında sorunsuz geçiş yapabiliyorsunuz. Önemli bir karışıklığa neden olan oturum kartı meselesi ise şöyle: Macaristan için ”Oturum izni D tipi” vizesine başvuruyorsunuz ve gittikten sonraki 30 gün içinde göçmenlik ofisinden oturum kartı çıkartmanız gerekiyor çünkü Macaristan için D tipi vize tek girişlik olarak uygulanıyor yani Macaristan’a gittikten sonra oturum kartı almadığınız sürece ülkeden çıkamıyorsunuz. Bu durum her ülke için geçerli değil Viyana ve Polonya’ya giden arkadaşlarım gittiklerinde oturum kartı çıkartmadılar çünkü vizeleri tek girişlik değildi, onların vizeleri ”D tipi- Uzun dönem” olarak geçiyordu.
Ve vizeniz de hazır, artık son adım olan uçak biletinizi de aldığınızda süreci tamamlamış oluyorsunuz!
Küçük ve Önemli Hatırlatmalar
- Çoğumuz banka hesaplarımızı kontrol etmek için mobil bankacılık kullanıyoruz. Hesaplarınızı düzenli olarak kontrol edebilmek için yurt dışına çıkmadan mobil bankacılık kullanımınızı aktifleştirmeniz gerekiyor. Eğer yurt dışında kendi hattınızı kullanmaya devam etmeyeceksiniz (gittiğiniz ülkeden hat almak bu işin en karlı hali) “mesaj ile şifre almayı” kapatmayı unutmamalısınız. Ayrıca yeri gelmişken kafaları karıştıran Whatsapp numara değişikliği meselesine de değinelim, hattınızı değiştirseniz bile eski numaranız ile Whatsapp kullanmaya devam edebiliyorsunuz, endişelenmeyin.
- Banka kartlarınızı da yurt dışı kullanıma açmayı unutmamalısınız.
- Mutlaka gideceğiniz ülkenin çevrimdışı haritasını telefonunuza indirin, ayrıca çevrimdışı İngilizce ve gideceğiniz ülkenin anadilini içeren bir sözlük indirmeniz de ilk günlerde size çok yardımcı olacak.
- Bu arada bankamatiklerden kredi/banka kartlarınızı kullanarak sadece gittiğiniz ülkenin para birimini çekebiliyorsunuz. Çektiğiniz miktar o anki döviz kurundan hesaplanarak hesabınızdaki Türk lirasından düşüyor ve bir miktar da komisyon kesiliyor. Macaristan için şunu söyleyebilirim ki en az komisyonu OTP bankamatikleri kesiyor.
*Bu yazı Psikoloji Ağı editörleri tarafından Psikoloji Ağı Yayın İlkelerine göre düzenlemiştir.