Annenin Duygusal Yokluğu – Kitap Önerisi

“Bir annenin doğasının ve enerjisinin çocuğunu inanılmaz derecede etkilediğinden şüphe edebilir miyiz ?“ Kitabın son cümlesi böyle; incelememin ilk cümlesi de bu. Sanırım böyle bir kitabı anlatmak için en doğru biçimde ve ahenk içerisinde yan yana yerleştirilmiş kelimeler de bunlar. Annenin Duygusal Yokluğu, yayınlandığı ilk adıyla “Var Olan Annenin Yokluğu” , psikoterapist Jasmin Lee Cori...

“Bir annenin doğasının ve enerjisinin çocuğunu inanılmaz derecede etkilediğinden şüphe edebilir miyiz ?“


Kitabın son cümlesi böyle; incelememin ilk cümlesi de bu. Sanırım böyle bir kitabı anlatmak için en doğru biçimde ve ahenk içerisinde yan yana yerleştirilmiş kelimeler de bunlar.

Annenin Duygusal Yokluğu, yayınlandığı ilk adıyla “Var Olan Annenin Yokluğu” , psikoterapist Jasmin Lee Cori tarafından yazılmış ve ilk olarak 2013’te Okyanus Yayıncılık tarafından eski adıyla Türkçe baskısı yapılmış 362 sayfalık kıymetli bir eser.

Kitap üç temel bölümden oluşmaktadır. Bunlar; çocuklar annelerine neden muhtaçtır? annelik yaparken işler ters gidince, annenin açtığı yaraların iyileştirilmesi şeklindedir. İlk bölümü okurken çocukluğunuzda duygusal olarak ihmale uğramış olduğunuzu anlamanıza yardımcı olacak bilgiler elde edebileceksiniz. Bu elde ettiklerinizin hangi yaşantılarınız ya da deneyimleriniz sonucu oluşmuş olabileceğini ikinci bölümü okurken daha iyi anlıyorsunuz. Son olarak üçüncü bölüm de ise içinizdeki çocuğun ellerinden tutup onu büyütme kararı almışsanız eğer sizi destekleyebilecek bilgiler mevcut.

Anne

Anne; doğuran, bakan, besleyen, sevgi veren… Peki ya doğurup, bakıp, besleyip hatta sevgi verdiği halde hasara sebep olan anneler de olamaz mı? Gereklilikleri yerine getirmiş ama yanlış zamanda yerine getirdiği için yara açmış annelerden de söz edilebilir mi? Zamanla o “yaralı yetişkin çocuk”   kendine annelik etme ihtiyacı duyabilir mi?

Metin Altıok’un insana dair şöyle bir dizesi var:
“…
Yumruk kadar yüreğiyle uçsuz bucaksız insan. “


O yumruk kadar olan yürek, duygusal yönüyle uçsuz bucaksız, evrene sığamayan bir yapıya dönüşür. Bedenini dahi annesinden koparak elde eden insan, duygularını da annesinden öğrenerek geliştirir. Anne, dünyayla kurulan ilk bağdır ve anneyle kurulan bağın kalitesi kendisinden sonraki tüm bağların da gücünü ve kalitesini belirler. Hatta bazen tahmin ettiğimizden de büyük bir güce sahip olabilir. Kendimizde anlamlandıramadığımız, belki de henüz göremediğimiz birçok güçlü veya hasarlı yapının mimarı anneyle kurulan ilişkidir. Değersizlik duygusu, yalnızlık hissi, ihtiyaç anında yardım isteyebilme güdüsü vb. anne ile kurulan bağlar ile ilişkili olabilir. Anneniz sağ olabilir, fiziksel bakımınızı elinden geldiğince iyi bir biçimde yapmış da olabilir, okul hayatınızda yanınızda olabilir fakat tüm bunlar aranızdaki ilişkinin duygusal olarak eksiksiz olduğu anlamına gelmez.

Tabi ki mükemmel anneden söz etmek imkansıza yakındır çünkü insan söz konusuysa mükemmellik bile bir tür kusurlu yapıdır. Olması gereken olabildiğince iyi ve çocuğun gereksinim duyduğu düzeyde; çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayan ve ona duygusal bakım veren annedir.

Annenin Duygusal Yokluğu

Annenin duygusal yokluğu bireyde ne yazık ki olumsuz etki yaratarak her tür ilişkiye ket vuran bir hale dönüşebilmektedir. Ama bazen anne dahi bunu yaptığının farkında değildir. O da kendi annesinden, bebeğine gösterdiğinden fazlasını görememiş olabilir. Bu durumda kusurun kimde aranacağı konusu kafa karıştırıcı bir hal alır. Çözüme götüren yol, bireyin kendisine odaklanabilmesidir. Kitap, çeşitli etkinliklerle bu iç görüyü geliştirmeye olanak sağlıyor. Sık sık bir şeyleri sıralatıyor ve hatta bunları sıralarken kendinize dair keşfinizde yol arkadaşınız olmayı memnuniyetle kabul ediyor. Sizi yeni yol arkadaşları (kitap önerileri, günlük tutma…) edinmeniz için teşvik ediyor.

Duygusal olarak yanınızda olmayan bir anne ile büyümüşseniz, kendinize ulaşma yolculuğunuzda sırtınızda fazladan taşıdığınız ve artık ihtiyacınız olmayan yükleri bırakmanız gerektiğini fark etmek; tökezlemeden ilerlemenizi sağlamak açısından faydalı olacaktır. Annenizle ilgili empati yapabilmeniz ve kendinizi daha iyi anlayabilmeniz adına Jasmin Lee Cori’nin yazdığı kitap artık tam anlamıyla bir yetişkin olmanız gerektiğinde size güzel bir rehber olacaktır.

Kaynakça

Cori, J. L. (2019). Annenin Duygusal Yokluğu. İstanbul: Koridor Yayıncılık.

*Bu yazı Psikoloji Ağı editörlerinden Elif Ayça Ölmez tarafından Psikoloji Ağı Yayın İlkelerine göre düzenlemiştir.

Bir yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir