Bipolar bozukluğu olduğu kabul edilen ünlü ressam Vincent van Gogh’un doğum günü olan 30 Mart Dünya Bipolar Günü olarak kabul edilmektedir. #30MartDünyaBipolarGünü’nde yaptığımız paylaşımları sizler için derledik:
Bipolar bozukluk, eski adıyla manik depresif, iki uçlu ya da iki kutuplu bozukluk olarak adlandırılan bir duygudurum bozukluğudur (Çakır S.).
30 Mart #DünyaBipolarGünü pic.twitter.com/uES4wJu445
— Psikoloji Ağı (@psikolojiagi) March 30, 2019
Günümüzde pek çok sanatçı, yazar, şair toplumun genel bir kesimi tarafından “delilik” olarak damgalanan ruhsal hastalıkların bu çeşidiyle başa çıkmaya çalışmışken, hasta/hasta yakınları ve toplumun geri kalanı bipolar bozukluğu ne kadar iyi tanıyor peki?
https://psikolojiagi.com/bipolar-bozukluk-ne-kadar-iyi-taniniyor/
Bipolar bozukluğu olduğu kabul edilen ünlü ressam Vincent van Gogh’un doğum günü olan 30 Mart Dünya Bipolar Günü olarak kabul edilmektedir. #30MartDünyaBipolarGünü pic.twitter.com/i2KQLJxkQf
— Psikoloji Ağı (@psikolojiagi) March 30, 2019
Türkiye Psikiyatri Derneğinin önceki yıllarda hazırladığı Bipolar (İki Uçlu Bozukluk) bilgi kartları.
Uluslararası işbirliği ile Dünya Bipolar Günü’nün amacı hastalık konusunda toplumsal duyarlılığı, bilgiyi ve eğitimi artıracak faaliyetler aracılığı ile tüm dünyada farkındalık yaratmak ve toplumsal damgalamayı ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktır.
Ülkemizde yaklaşık iki milyon bipolar bozukluğu olan kişi ve bu durumdan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenen altı milyon aile bireyi olduğu tahmin edilmektedir (TPD, 2017).#30MartDünyaBipolarGünü pic.twitter.com/2APgGpno6g
— Psikoloji Ağı (@psikolojiagi) March 30, 2019
Bağımsız bir çevrim içi medya platformu olan Medyascope Dünya Bipolar Günü adına, Psikiyatr İlker Küçükparlak ile yaptığı program:
Damgalama (stigma), ciddi bir sorundur çünkü bir kişiyi ruhsal hastalığından dolayı damgalamak demek hastanın “utanılması” gereken bir durum içinde olduğunu öne sürmektir.
Televizyon programlarında damgalamaya (stigma) bir örnek:
Zaman zaman medyada yer alan gerçek dışı ya da eksik adli vaka öyküleri, intihar, uyuşturucu madde, alkol kullanımı ve bipolar bozukluk arasında bağlantı kurulması, bozuklukla mücadele eden geniş kitleyi derinden sarsmaktadır. pic.twitter.com/18g362CSMA
— Psikoloji Ağı (@psikolojiagi) December 22, 2018
Slovak tasarımcı Igor Kupec’in, Bipolar Bozukluğu tipografi sanatıyla birleştirerek betimlediği çalışma:
Bipolar bozukluk nedir? Bipolar bozukluğu olan birey ne hisseder, neler yaşar? İşte bu soruların cevabını, Renee’nin hayatına konuk olarak öğrenebilirsiniz.
https://psikolojiagi.com/aski-kollarina-yaz-film-onerisi/
Tasarımcı Federico Babina’nın, Bipolar Bozukluğu mekan ve mimarlıkla birleştirerek betimlediği çalışma:
Eisen Bernardo’nun yalnızca ataş kullanarak hazırladığı çalışma