Psikoloji Öğrencileri için Ufuk Açıcı 5 Kitap

1) Beyin ve İç Dünya: Öznel Deneyimin Sinirbilimine Giriş Oliver Turnbull, Mark Solms Öznel deneyimlere odaklanan psikanaliz, zihne ilişkin bilginin olgucu yaklaşımla eksikli olacağını öne sürerken; nesnel verilere odaklanan sinir bilimi ise öznel verilerin bilimsel bilgi olarak ele alınamayacağını savunmaktadır. Kitapta bu iki disiplini harmanlayan bir yaklaşamla nöropsikanalize bir giriş yapılıyor. Bu yeni oluşan bilim dalı, zihnin işleyişinin hem...

1) Beyin ve İç Dünya: Öznel Deneyimin Sinirbilimine Giriş

Oliver Turnbull, Mark Solms

Öznel deneyimlere odaklanan psikanaliz, zihne ilişkin bilginin olgucu yaklaşımla eksikli olacağını öne sürerken; nesnel verilere odaklanan sinir bilimi ise öznel verilerin bilimsel bilgi olarak ele alınamayacağını savunmaktadır. Kitapta bu iki disiplini harmanlayan bir yaklaşamla nöropsikanalize bir giriş yapılıyor. Bu yeni oluşan bilim dalı, zihnin işleyişinin hem beyin görüntüleme cihazlarıyla “dıştan” hem de kişisel deneyimler bağlamında “içten” incelenip bulguların birleştirilmesine dayanıyor.

 
 
 
 


2) Travma ve İyileşme

Judith Herman

Judith Lewis Herman, travmayı tıp literatüründe bir hastalık olarak kabul ettiren ve bu bakımdan tıp tarihine geçen Travma ve İyileşme adlı bu çalışmasında, özellikle ev içi ve cinsel şiddet konularına eğilirken, hiç kimsenin travmaya tek başına göğüs geremeyeceğini vurguluyor. Hastalığın doğru teşhis edilmesi, hastanın güvenliğinin sağlanması ve hastayla terapist arasındaki ilişkinin, iyileşmeye giden yolun temel basamakları olduğunu belirten Herman, geçmişte ve günümüzde gerek psikiyatri alanında, gerekse toplumsal yaşam ve hukuk düzleminde hâkim olan patriarkal anlayışın kadın sorunlarına, özellikle de kadına yönelik şiddet ve tecavüz sorunlarına eğilmede yetersiz kaldığını, hatta yanlış sonuçlara vardığını ileri sürüyor.

 


3) Descartes’ın Yanılgısı: Duygu, Akıl ve İnsan Beyni

Antonio R. Damasio

Okuyucuyu insan beyninde bir keşif gezisine çıkaran ve akılla duyguların zihinde nasıl bir araya geldiğini irdeleyen bu kitap, 19. yüzyılda beyin zedelenmesi geçiren Phineas Gage’in öyküsüyle başlayıp Damasio’nun dünyaca tanınmış laboratuarında incelediği çağdaş olgularla devam ederek, duyguların akılcı insan davranışındaki rolü üzerinde duruyor. Beyin hasarlı hastalardan edindiği deneyimlerden yola çıkan nöroloji uzmanı Dr. Damasio, duygu ve duyum yoksunluğunun aklın çalışmasını ve toplumsal davranışları nasıl aksattığını açıklıyor. Zihin-beden sorununu algılayışımızı ufuk açıcı biçimde değiştiren kitap, “Duygusal Zeka” kavramını geliştiren psikologların esin kaynaklarından biri olmuştur.

 
 


4) Özerk Benlik, Kul Benlik


Orhan Öztürk

Ruh hekimi Prof. Dr. M. Orhan Öztürk, engin deneyimiyle hazırlamış olduğu bu kitapta, ülkemizde kişilik gelişmesinde özerk benlik duygusunu kısıtlayan, kul benliği besleyen gelenekleri, inançları, toplumda kadının yerini, ailede ve toplumda egemen olan baskıcı, kısıtlayıcı eğitim-öğretim düzenini irdeliyor, temel sorulara yanıt arıyor.

 
 
 
 
 


5) Eleştirel Psikoloji

I. Prilleltensky, D. Fox, S. Austin

Eleştirel Psikoloji, psikolojiye başka bir yerden bakıyor; insanı içinde yaşadığı toplumsal bağlam içinde anlamaya ve insanı toplumdan etkilendiği kadar onu etkileyebilme potansiyeline sahip bir özne olarak ele almaya çalışıyor. Aslında bu kitap, topluma psikoloji ile yeniden bakmak isteyenler, psikolojinin toplumsal değişimde nasıl bir rol oynayabileceğini görmek isteyenler için iyi bir kaynak.

 
 
 

İyi okumalar…


Psikolog -Psikoloji, İstanbul Kültür Üniversitesi -Sinir bilim, İstanbul Medipol Üniversitesi İlgi Alanları: Sinir bilimi, evrim, olguculuk

Bir yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir