Çözülmeli (Dissosiyatif) amnezi nedir? Peki ya ileriye (Anterograd) dönük amnezi? Sabah uyandığınız yeri tanımadığınızı, aynaya baktığınızda sizden oldukça yaşlı birini gördüğünüzü düşünün. Ne hissedersiniz, ne yaparsınız?
Dissosiyatif Amnezinin DSM-5 Tanı Ölçütleri**
α. Genellikle travmatik ya da stres yaratıcı özellikte olan önemli otobiyografik bilgileri, sıradan bir unutkanlıkla açıklanamayacak bir biçimde anımsayamama
Not: Dissosiyatif amnezi sıklıkla belirli bir olay ya da olaylarla ilgili lokalize ve selektif amnezi ya da kimlik ve yaşam öyküsü konusunda genelleşmiş amnezi biçiminde olur.
b. Belirtilerin klinik olarak belirgin rahatsızlık ya da yaşamın sosyal, mesleki, ya da başka önemli işlev alanlarında bozulma yaratmaktadır.
c. Bu bozukluk, bir maddenin (örneğin alkol ya da kötüye kullanılan başka bir madde, ya da bir ilaç) doğrudan fizyolojik etkilerine ya da nörolojik ya da başka bir tıbbi duruma (örneğin kompleks parsiyel nöbetler, geçici global amnezi, kapalı kafa/travmatik beyin yaralanmasının sekelleri, başka nörolojik bozukluk) bağlı değildir.
d. Bu bozukluk Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Akut Stres Bozukluğu, Somatik Belirti Bozukluğu, ya da majör ya da hafif nörokognitif bozukluk ile açıklanamaz.
Nicole Kidman – Before I Go to Sleep
Christine yirmi yedi yaşında olduğunu düşünürken her sabah aynaya baktığında kırk yaşında bir kadın görmekte, eşini ve evliliğini hatırlamamaktadır. Bunların hepsi geçirdiği kaza sonrasında olmuştur. Her sabah uyandığında kaza sonrasında yaşadığı hiçbir şeyi hatırlamaz ve bu nedenle günlerini uyum sağlamayla geçirmektedir. Peki bu kaza nasıl olmuştur, çevresinde neler dönmektedir? Christine hafızasına rağmen bu olayı aydınlatabilecek midir?
Film, 50 İlk Öpücük, Memento gibi filmlerde de işlenen ileriye dönük amneziye, gerilim dolu bir bakış sunuyor. Çözülmeli amnezi yaşayan biri ne hisseder, hayatı nasıldır, merak ediyorsanız ve gerilim seviyorsanız izlemenizi öneririm.
Orijinal İsmi: Before I Go to Sleep
Tür: Gerilim, Gizem
Vizyon Tarihi: 2 Ocak 2015
Yapımı: 2014 – İngiltere
Süre: 92 dk
Kaynak: Şar, V. (2018). Dissosiyatif Bozukluklar. https://www.researchgate.net/profile/Vedat_Sar/ adresinden alındı**
*Bu yazı Psikoloji Ağı editörleri tarafından Psikoloji Ağı Yayın İlkelerine göre düzenlemiştir.