Tercih Dönemi Yaklaşırken

Türk Psikologlar Derneği psikoloji bölümünü düşünen tercih sürecindeki adaylara kılavuzluk edecek bir açıklama yayımladı: “Sevgili Üniversite Öğrencisi Adayları, Psikoloji bölümlerini tercih ederken size rehberlik edecek bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Psikoloji bölümleri ilgili puan türünde üniversite adaylarının en çok tercih ettiği lisans programlarının başında gelmektedir; ancak ne yazık ki psikoloji bölümlerinin popülaritesi her zaman bölümlerin...

Türk Psikologlar Derneği psikoloji bölümünü düşünen tercih sürecindeki adaylara kılavuzluk edecek bir açıklama yayımladı:

“Sevgili Üniversite Öğrencisi Adayları,

Psikoloji bölümlerini tercih ederken size rehberlik edecek bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Psikoloji bölümleri ilgili puan türünde üniversite adaylarının en çok tercih ettiği lisans programlarının başında gelmektedir; ancak ne yazık ki psikoloji bölümlerinin popülaritesi her zaman bölümlerin eğitim kalitelerine yansımamaktadır. Bu nedenle psikoloji bölümlerini tercih edecek adayların üniversite tercihlerinde aşağıdaki kriterleri göz önüne almalarını önermekteyiz; tercih yapmadan önce ilgilendikleri bölümler hakkında daha detaylı bilgiler talep etmelerini tavsiye ediyoruz. Aşağıda tercih yaparken dikkate alabileceğiniz bazı ölçütler yer almaktadır.

  1. Başvurduğunuz üniversitenin Türk Psikologlar Derneği tarafından verilen akreditasyon belgesine sahip olup olmadığını sorun. Akreditasyon, bir psikoloji bölümündeki lisans programında verilen eğitimin niteliksel ve niceliksel olarak standartlara uygunluğu değerlendiren bir süreç sonucunda verilen onay olarak düşünülebilir.
  2. Bir psikoloji lisans programı henüz akreditasyon başvurusunda bulunmamış olabilir; ancak, siz bu konudaki yeterlilikler hakkında bilgi talep edebilirsiniz. Bölüm akredite edilmemiş ise başvuru yapıp yapmadıklarını ve akreditasyon yeterliliklerini yerine getirip getirmediklerini öğrenin.
  3. Psikoloji eğitimi içinde farklı alanlardan dersler verilmektedir. Dolayısıyla bir psikoloji bölümünde farklı alanlardan öğretim elemanları görev alıyor olabilir; ancak psikoloji bölümlerindeki öğretim üyelerinin çoğunluğunun psikoloji bölümlerinden mezun olması psikoloji formasyonu kazandırılması için önemlidir. Ne yazık ki bazı psikoloji bölümlerinde farklı alanlardan öğretim elemanları çoğunluğu oluşturmaktadırlar.
  4. Psikoloji bölümlerinde YÖK tarafından belirlenen dört temel alandan (deneysel, gelişim, sosyal ve klinik psikoloji) en az üçünü temsil eden toplam dört öğretim üyesi/görevlisi bulunmalıdır. Bu öğretim elemanlarından en az % 75’i doktora derecesine sahip olmalıdır.
  5. Bölümün son üç yıldaki öğretim üyesi/görevlisi sayısı (tam zamanlı ve yarı zamanlı öğretim elemanları) en fazla 50 öğrenciye bir akademik personel düşecek şekilde olmalıdır. Bu sayıyı öğrenin.
  6. Tercih etmek istediğiniz psikoloji bölümündeki laboratuvar, uluslararası işbirlikleri gibi eğitime katkıda bulunacak olanaklar hakkında bilgi alınız.

Psikoloji bölümleriyle ilgili bu bilgilerin yanı sıra tercih etmek istediğiniz üniversitelerle ilgili farklı nitelikleri de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Bu vesileyle sizlere psikolog olma yolunda attığınız bu adımda başarılar dileriz.”


Kaynak: TPD

İlginizi çekebilir:

Psikoloji Bölümünü Tercih Etmek

Bir yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir