Yönlendirme hizmeti
Talep etmeniz durumunda size uzman yönlendiriyoruz.
Terapi dışında hizmet alamaz mıyım?
Psikoloji hizmetleri psiko-eğitim, psikolojik danışmanlık, psikoterapi ve ölçme-değerlendirme gibi geniş bir skalayı kapsamaktadır. İhtiyacınız ve uzmanınızın becerileri doğrultusunda farklı düzeylerde hizmetler alabilirsiniz. Psikoterapi en bilinen psikolojik müdahale türü olmasına karşın yalnızca belirli durumlarda ve gerekli görülürse uygulanmaktadır. Terapi kapsamına girmeyen; psiko-eğitim ile sorununuzla ilgili bilgi sahibi olabilir, bu konuda psikolojik danışmanlık alabilirsiniz. Belirtmek gerekir ki, psikoloji yöntemleri keskin ve belirli sınırlarla ayrılamayabilir, bu konuda görüşeceğiniz uzmandan bilgi talep edebilirsiniz.
“Ücret ödeyecek miyim?”
Psikoloji Ağının yönlendirme/rehberlik hizmeti için tarafınızdan hiçbir ücret talep edilmemektedir. Ücretsiz yararlanabileceğiniz bu hizmet sonunda bir uzmana yönlendirileceksiniz. Anlaştığınız, görüşeceğiniz veya hizmet aldığınız uzmana yapacağınız ödemeler sizin (hizmet alan) ve hizmet vereniniz arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Bu konuda bir fiyat güvencesi verememekteyiz.
“Kime yönlendireceksiniz?”
Talep ettiğiniz alanda deneyime ve/veya eğitime sahip bir psikoloji uzmanına yönlendirileceksiniz. Sistemimizde kayıtlı olan uzmanlar psikoloji (çoğunlukla), psikolojik danışmanlık veya psikiyatri eğitimine sahiptir. Ayrıca, Uzman Ağında kayıtlı kişilerin diplomaları tarafımızca E-Devlet üzerinden denetlenmiştir ve doğru olanların profilleri onaylanmıştır.
“Hangi konuda yardım alabileceğimi bilmiyorum.”
Yardım alabileceğiniz konulardan emin değilseniz, bunu ilk yönlendirileceğiniz uzmanla görüşebilirsiniz. Başka bir uzmanla görüşmeniz gerektiğine karar vermeniz durumunda, tarafınıza yeni bir uzman yönlendirilecektir. Tarafımıza ilettiğiniz bilgiler doğrultusunda size olası uygunlukta birden çok uzman belirlemekteyiz.
Uzmanlar
Psikoloji pek çok kesimin ilgisini çekmektedir ancak herkes uzmanı değildir, sahte psikologlar da vardır!
Kişilerin özgeçmişlerini kontrol edin!
Görüşmeyi ve hizmet almayı düşündüğünüz psikoloji uzmanıyla ilgili mutlaka bilgi edinin. Kişilerin özgeçmişlerine internetten aratarak ulaşabilirsiniz. Eğer kişinin özgeçmişine ulaşamazsanız, bunu hizmet alacağınız kişiden talep edebilirsiniz. Özgeçmiş talep etmeniz ve eğitimine ilişkin bilgi istemeniz yadırganmaz. Ne yazık ki, psikoloji alanında psikoloji eğitimi olmayan sahte psikologlar, sahte uzmanlar ve dolandırıcılar görülmektedir. Bu konuda duyarlı ve dikkatli olmanızı öneririz (TPD-Sahte Psikolog Bildir).
Etik ihlallere dikkat edin!
Türkiyede psikologluk mesleği ve psikoloji hizmetleri yasal metinlerle tanımlanmamıştır. Kurum içi tanımlamalar bulunmaktadır, örn. Sağlık Bakanlığında. Öte yandan, uluslararası örneklerde ve mevcut pratikte, meslek örgütleri referans alınmaktadır. Türkiye’de, psikologları temsil eden meslek örgütü Türk Psikologlar Derneği’dir (TPD) ve etik ihlaller Etik Yönetmeliğinde açıkça tanımlanmıştır. Karşılaştığınız etik ihlalleri ve sahte psikologları TPD’ye bildirebilirsiniz ve yasal haklarınızı mahkemeler aracılığıyla arayabilirsiniz.
–Psikolojik danışmanlar için: Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği
–Psikiyatrlar için: Türk Tabipler Birliği, Türkiye Psikiyatri Derneği
Yeterli eğitime ya da deneyime sahip mi?
Uzmanlar çeşitli alanlarda eğitime ve deneyime sahip olabilirler. Bu doğrultuda verecekleri hizmetin niteliği ve ücretleri değişebilir. Psikoloji alanında resmi makamlarca belirlenmiş yeterlilik-yetkinlik ölçütleri bulunmamaktadır. Bu nedenle, kişilerin özgeçmişlerini incelemenizi öneririz. Her alanda olduğu gibi psikoloji alanında da çalışma alanına ilişkin eğitim almak ve deneyime sahip olmak yetkinliği artırmaktadır.
“Psikoloji alanında kimler uzmandır?”
–Psikolog: Psikoloji lisans programı mezunudur. Ayrıca, eğer lisansı “psikoloji” değil ise yani başka bir alandan ise; psikoloji alanında hem yüksek lisansı hem de doktorası olan kişiler, yalnızca bu iki eğitim derecesini edindikleri psikoloji alanında uzman kabul edilirler.
–Psikolojik Danışman: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programı mezunudur.
–Psikiyatr: Tıp lisans programı mezunudur ve uzmanlığını “Ruh Sağlığı ve Hastalıkları” alanında tamamlamıştır.
–Psikoterapist: Psikolog, psikolojik danışman, psikiyatr ya da psikiyatri hemşireliği gibi herhangi bir psikolojik sağlık alanında mesleğe sahip olan ve mutlaka ek olarak bir psikoterapi eğitimi almış kişilerdir. Örneğin: “’Klinik psikolog’ unvanı, bir kişiye “psikolog, uzman psikolog, psikoterapist” vb. unvanları kullanma hakkı tanımaz.” [1]. Psikoterapi uygulayıcısı olabilmek için klinik psikologların hatta psikiyatrların da psikoterapi eğitimi alması ve bunu kanıtlayabilmesi gerekmektedir.
Bilgi güvenliği
Amacımız size uygun bir uzmanı yönlendirmektir. Bu süreçte gerekli önlemleri alıyoruz.
Talebim ya da hizmet aldığım bilgisi kayıt edilecek mi?
-Talep bilginiz aracı hizmet sağlayıcı olmaksızın doğrudan, güvenli bir sunucuda saklanmaktadır. Hiçbir bilginiz basılı ya da çevrimiçi olmayan bir şekilde var olmayacaktır. Bu hesabın bilgileri Psikoloji Ağı hesabından erişime kapalıdır ve adresi paylaşılmayan bir hesaptadır. Bu hesabın bilgileri rastgele belirlendiği için şifresi bilinmemektedir ve hiçbir şekilde erişilememektedir. Dolayısıyla herhangi insan karışması içermemektedir ve izi sürülememektedir. Mailler buradan, çok yüksek güvenlikli ProtonMail’e uçtan-uca-şifreli şekilde hiçbir erişim olmadan yönlendirilmektedir. Talebinize ilişkin bilgilerin yer aldığı bu sunucuya erişim yalnızca uçtan-uca-şifreli ve yüksek güvenlikli e-posta hesabı (psikolojikhizmet@protonmail.com) üzerinden yapılmaktadır. Bu şekilde sunucu bilgisi ve erişiminin ele geçirilmesine karşı önlem alınmıştır (ProtonMail hakkında Türkçe ve İngilizce bilgi). Talep etmeniz durumunda, bilgileriniz hizmet sonunda silinecektir. Talep etmeseniz bile bilgileriniz şifreli şekilde yedeklenecek ve sistemdeki kayıtları silinecektir.
Görüşmelerinizin ve içeriğinin gizliliği:
Psikoloji Ağı yalnızca danışana (talep eden/danışan) ve uzmana (hizmet veren/danışman) yönlendirme hizmeti vermektedir. Eşleştirme ve sonrasındaki sürece ilişkin sorumlu değildir ancak avukat, doktor ve her hangi hizmette paylaştığınız bilgiler gibi bu bilgilerinizin gizliliğinin aşılması, yasalarla ve Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerince suç kabul edilmektedir.
Ayrıca, psikoloji uzmanlarının eğitimlerinde etik öğrenimi, zorunlu olarak bulunmaktadır. Meslek örgütleri tarafından uluslararası standartlarda etik yönetmelikler yayımlanmaktadır. Bu etik değerlere ve olası ihlallerine karşı duyarlı olmak adına okumanızı öneririz;
Türk Psikologlar Derneği (TPD) Etik Yönetmeliği. Karşılaştığınız etik ihlalleri ve sahte psikologları TPD’ye bildirebilirsiniz ve yasal haklarınızı mahkemeler aracılığıyla arayabilirsiniz. TPD, sahte psikologlar için suç duyurusunda bulunmaktadır.
–Psikolojik danışmanlar için: Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği
–Psikiyatrlar için: Türkiye Psikiyatri Derneği Ruh Hekimliği (Psikiyatri) Meslek Etiği Kuralları, Türk Tabipler Birliği.