Şiddetsiz Kampüs Oluşumu #GüvenliİlişkiGüvenliKampüs

Şiddetsiz Kampüs:
MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Öğrencilerinden
Şiddeti 
Önlemeye Yönelik Bir İlk Adım

Üniversite öğrencileri olarak günümüzün çoğunu geçirdiğimiz “kampüste” de, ayrımcı ve şiddet içerikli söylem ve eylemlere maruz kalıyoruz. Cinsel, fiziksel, duygusal, sözel, psikolojik, sanal şiddete ve ısrarlı takibe (stalking) kimi zaman okul arkadaşlarımız tarafından, kimi zamansa partnerlerimiz tarafından maruz bırakılıyoruz. Kampüste şiddeti ve ayrımcılığı önlemenin yollarından birinin, şiddete ve ayrımcılığa yönelik farkındalığı arttırmakla ve eğitimle mümkün olduğuna inandığımız için “Şiddetsiz Kampüs” adı altında bir araya geldik.

Şiddetsiz Kampüs Nedir, Nasıl Oluştu ve Neler Yapıyor?

Şiddetsiz Kampüs, MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü PCG 433 (Special Topics in Counseling) dersi öğrencilerinin, Dr. Ezgi Toplu Demirtaş danışmanlığında #Güvenliilişkigüvenlikampüs” sloganıyla kişiler arası ve yakın ilişkilerde her türlü ayrımcılık ve şiddete özellikle flört şiddetine yönelik farkındalık kazandırmayı amaçlayan projesidir. Şiddet ve ayrımcılık karşıtı söylemi kampüste güçlendirmeye çalışan ve şiddetsizliği, dayanışmayı, kolektif üretimi savunan anti-hiyerarşik bir girişimdir. Şiddeti ve ayrımcılığı konuşmak istiyoruz. Şiddeti ve ayrımcılığı görünür, konuşulur ve tartışılır kılmak istiyoruz. Kampüste şiddeti ve ayrımcılığı önlemenin yollarından birinin, şiddete ve ayrımcılığa yönelik farkındalığı arttırmakla ve eğitimle mümkün olduğuna inanıyoruz. Şiddetsiz bir kampüs hayali ile ders kapsamında edindiğimiz kuramsal ve pratiğe dayalı bilgi birikimini hiyerarşik olmayan katılımcı ve dayanışmacı yöntemlerle MEF Üniversitesindeki tüm öğrencilerle paylaşmak istedik. Ders kapsamında “şiddetsiz bir kampüs” hayaliyle yola çıkan projemiz daha büyük ve farklı bir girişime evrildi. Umutlu, heyecanlı, üretmek isteyen, dayanışmaya ve kolektif çabaya inanan bir ekip kurarak işe başladık.

Şimdiye Kadar Neler Yaptık?

Çok kısa sürede,

  • @SiddetsizKampus adıyla Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube gibi sosyal medya ortamlarında hesaplar açtık.
  • Ürettiğimiz afiş ve video gibi içerikleri bu hesaplar aracılığıyla paylaşmaya başladık.
  • Şiddetsiz Kampüs girişimimizi MEF Üniversitesine tanıtmak için bir stant açtık.
  • Cinsel Şiddeti Önlemede Kapsamlı Cinsellik Eğitiminin Rolü” ve “Erkekler, Erkeklik ve Daha Eşitlikçi bir Erkeğin İmkanları” adlı seminerler düzenledik.
  • Sahip olduğumuz, sahip olduğumuzun farkında olmadığımız ve herkesin sahip olduğunu varsaydığımız ayrıcalıklarımızı konuştuğumuz, “Ayrıcalık Yürüyüşü” atölyesi gerçekleştirdik.

Bundan Sonra Neler Yapmak İstiyoruz?

Şimdiye dek yaptıklarımıza ek olarak,

  • Daha fazla insana ulaşmak, şiddetsiz kampüs hayalini MEF’lilerle paylaşmaya devam etmek.
  • Şiddetsiz bir kampüs için MEF’lileri ve önerilerini dinlemeye yönelik farklı alanlar açmak.
  • Şiddeti ve ayrımcılığı görünür, konuşulur ve tartışılır kılmak bağlamında seminerler, söyleşiler düzenlemek, atölye çalışmaları yürütmek.
  • Kampüste şiddete ve ayrımcılığa maruz bırakılanlara destek ve dayanışma sunmak.

Siz Şiddetsiz Kampüs için Neler Yapabilirsiniz?

  • Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilir, daha fazla kişiye ulaşmamıza destek olmak için içeriklerimizi paylaşabilirsiniz.
  • Düzenlediğimiz seminerlere, atölyelere katılabilir ve şiddet ve ayrımcılığa yönelik farkındalığı yükseltmemize destek olabilirsiniz.
  • Şiddet ve ayrımcılığın önlenmesine ilişkin her türlü önerinizi bize iletebilirsiniz.
  • İlgi alanlarınız doğrultusunda (sinema, hukuk, edebiyat, tiyatro vs.) şiddeti görünür, konuşulur ve tartışılır kılmak ve/veya şiddetsiz örnekler sunmak konusunda bizimle işbirliği yapabilirsiniz.

Şiddetsiz Kampüsler için…
@SiddetsizKampus
#güvenliilişkigüvenlikampüs

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”Şiddetsiz Kampüs Çalışmalar”]

*Bu yazı Psikoloji Ağı editörleri tarafından Psikoloji Ağı Yayın İlkelerine göre düzenlemiştir.

 


Kampüste şiddeti ve ayrımcılığı önlemenin yollarından birinin, şiddete ve ayrımcılığa yönelik farkındalığı arttırmakla ve eğitimle mümkün olduğuna inandığımız için “Şiddetsiz Kampüs” adı altında bir araya geldik. instagram.com/siddetsizkampus/

Bir yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir