Biz psikoloji öğrencilerinin birçok psikoloji alt dalında çalışma imkanı var. Bu nedenle meslek yaşamımızda hangi alt dalda çalışacağımıza karar vermek için staj yapmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Staj sayesinde kendimizi mesleki anlamda geliştirme ve birçok olayı deneyimleme şansımız da oluyor. Bu yazıda sizlere bir Psikolojik Danışmanlık Merkezinde staj dönemimde yaşadığım süreci aktaracağım.
Psikolojik Danışmanlık Merkezine Staj İçin Nasıl Başvururum?
Psikolojik Danışmanlık Merkezlerinin bir çoğu gönüllü stajyer kabul etmiyor. Bu yüzden belirlediğim birkaç danışmanlık merkeziyle sosyal medya üzerinden iletişime geçtim. Stajyer kabul eden danışmanlık merkezlerine özgeçmiş gönderdikten sonra yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdim.
Psikolojik Danışmanlık Merkezinde Staj Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Staj yapmanın size sağlayacağı ilk avantaj; hangi alanda ilerlemek istediğinize karar verme hususunda işinizi kolaylaştırması olacaktır. Ben hangi alanda ilerlemek istediğim konusunda kararsızdım. Üç ay boyunca, çocuk danışan kabul eden bir bir klinik psikoloğun yanında staj yaptım. Seanslara girdim. Klinik psikolog, seanslar dahilinde terapi yöntemi olarak oyun terapisinden faydalanıyordu. Üç ay süren staj deneyimimden sonra çocuklarla çalışmak istemediğime karar verdim. Yetişkinlerle çalışmak istediğime ise klinik psikoloji yüksek lisans sürecini bitirdikten sonra karar verdim. (Ayrıca okuyabilirsiniz: Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programları ve Koşulları | 2019 – Klinik Psikoloji Yüksek Lisans: Bilim Sınavları ve Mülakatları | 2019)
Staj Süreci Nasıl Geçti ve Görev Tanımım Neydi?
Staj yaptığım süreçteki görevim gözlem yapmaktı. Seans sırasında çocukların davranışları üzerinde gözlem yapıyordum. Gözlemlediğim bu bilgileri uzman psikolog ile paylaşıyordum. Bu süreçte en önemlisi gizliliktir. Seans sırasında gözlemlediğim bilgileri sadece psikolog ile paylaşıyordum. Sürecin nasıl işleyeceği hakkında bilgi alıyordum. Yetişkinler ile olan seanslara girme hakkım olmuyordu. Çocuklar ile girdiğim seanslarda en çok sabırlı olmayı, onlarla nasıl iletişim kurmam gerektiğini öğrendim. Daha sonrasında yetişkin alanında çalışan bir psikolog ile rol play çalışması yaptığımda kendimi yetişkin alanında daha iyi olduğumu gördüm.
Psikolojik Danışmanlık Merkezinde staj Yapacaklara Tavsiyeler
Staj yapacaklara en önemli tavsiyem kendini çocuk yetişkin ergen alanında kısıtlamamanız yönünde olacaktır. Her alanda deneyim kazanmanız, deneyimleriniz sonucu karar vermenizi öneririm.
*Bu yazı Psikoloji Ağı editörleri tarafından Psikoloji Ağı Yayın İlkelerine göre düzenlemiştir.