Hangi Psikoloji Etkinliklerine Gitmeli?

Psikoloji bölümünü tercih edenlerin yazgısı olan “Psikoloji Etkinlikleri“nden hangilerine gideceğinizi seçerken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik. 1.  Konuşmacılar Etkinlik ne ile ilgili olursa olsun, sunumu kimin yapacağı her zaman çok önemlidir. Konuşmacı ya da konuşmacıların kim olduğu, yetkinliği ve yeterliliği açıkça belirtilmelidir. Akıllara gelmesi gereken soru, alanında uzman birisi mi? Eğer bu soruya yanıtımız hayırsa,...

Psikoloji bölümünü tercih edenlerin yazgısı olan “Psikoloji Etkinlikleri“nden hangilerine gideceğinizi seçerken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik.

1.  Konuşmacılar

Etkinlik ne ile ilgili olursa olsun, sunumu kimin yapacağı her zaman çok önemlidir. Konuşmacı ya da konuşmacıların kim olduğu, yetkinliği ve yeterliliği açıkça belirtilmelidir. Akıllara gelmesi gereken soru, alanında uzman birisi mi? Eğer bu soruya yanıtımız hayırsa, yani alanında uzman değilse orada niçin bulunduğu ve bize ne katabileceği sorgulanmalıdır. Bu amaçla konuşmacıların öz geçmişlerine bakılabilir.

  • Daha önce bu alanda ne tür çalışmaları olmuş?
  • Gerçekten bu konuda deneyimlerini ve bilgilerini aktaracak kadar birikim edinmiş mi?

Bu sorulara yanıt arayarak o etkinliğin niteliği ölçülebilir.

2. Verilen Bilgiler

Etkinliğin tanıtım metni ve posterinde verilen bilgilerin kontrol edilmesi gerekebilir. “MEB ya da Üniversite onaylı” gibi bilgileri ve etkinliğin sonunda verilen belgelerin niteliğini doğrulamak yararınıza olacaktır. Örneğin eğitim sonunda sertifika verileceği belirtilmişse, bu sertifika mutlaka bakanlıkça onaylı olmalıdır. Doğrulamak için bakanlığın onay yazısı istenebilir, hatta bakanlıkla iletişim kurularak sorgulanabilir.

3. Konusu ve İçeriği

Yıl içinde pek çok etkinlik düzenleniyor ancak bunların birçoğu sırf düzenlemiş olmak için düzenleniyor denebilir. “Olur mu öyle şey” demeyin, gerçekten de kimi etkinlikler/eğitimler artık gelenek olduğu, her yıl düzenlendiği için yapılıyor. Bu elbette etkinliğin kötü olacağı anlamına gelmiyor ancak geçmiş dönemlere göre içerikte ve nitelikte değişim yaşanmış olabiliyor. Bunu göz önünde bulundurarak, etkinlik akışını, sunumları ve size bir katkısının olup olmayacağını değerlendirmek yararlı olabilir.

 4. Düzenleyen

Etkinliğin konuşmacıları kadar düzenleyicisi de karşılaşacağınız niteliğe ilişkin bir haberci denebilir. Köklü kurum ve kuruluşların belli bir etkinlik düzenleme geleneği olduğu söylenebilir. Bu nedenle gelecek etkinliklerinde de hem doğru kişilerle bağlantı kurma hem de düzenli bir etkinlik yapma konusunda becerileri daha yüksek olacaktır. Bunu anlayabilmek için, o kurumun geçmişte düzenlediği etkinliklere ve kurumun internet sitesine göz atılabilir.

İlgini çekebilir:  Psikoterapi ve Psikososyal Çalışmalar Derneği Kuruldu

5. Özen

Görünüş ne denli uçucu da olsa çoğu zaman da altındakinin niteliğini yansıtıyor. Yani bir etkinliğin duyurusundan, tanıtımından ya da iletişiminden o etkinliğin nasıl bir özenle hazırlandığı az çok anlaşılabilir. Üstünkörü bir düzenleme, bütün süreçlerde aksamaya ve sizin alacağınız verimin düşmesine neden olacaktır.

6. Amaç

En önemli noktayı en sona bıraktık. Bir etkinliğin hangi niyetle ve amaçla düzenlendiği belki de sorulması gereken en kritik sorulardan birisidir. Niteliğin ne denli gözetildiğine, ücretin ne kadar olduğuna, konuşmacıların neye göre seçildiğine, katılımcı grubunun kimlerden oluştuğuna bakarak; bu etkinliğin sizin amaçlarınızla örtüşüp örtüşmediğini çıkarsayabilirsiniz.

Bir yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir