Farklıyız Farkındayız Projesi

1972 yılında faaliyetlerine başlayan YÖRET Vakfı önderliğinde alınan proje eğitimi sonrasında 9 gönüllü, Uzman Psikolojik Danışman Sevgi MANDAN danışmanlığında “Farklıyız Farkındayız” projesini hayata geçirmeye başladık. Farklıyız Farkındayız projesinde amacımız, “Otizmli kişiler, otizm tanısından önce ilk olarak bir birey, bir insandır.” düşüncesinin farkındalık çalışmasını yürütmektir. Otizm Spektrum Bozukluğu hakkında, sosyal medya üzerinden, bilimsel ve etik kurallara...

1972 yılında faaliyetlerine başlayan YÖRET Vakfı önderliğinde alınan proje eğitimi sonrasında 9 gönüllü, Uzman Psikolojik Danışman Sevgi MANDAN danışmanlığında “Farklıyız Farkındayız” projesini hayata geçirmeye başladık.

Farklıyız Farkındayız projesinde amacımız, “Otizmli kişiler, otizm tanısından önce ilk olarak bir birey, bir insandır.” düşüncesinin farkındalık çalışmasını yürütmektir. Otizm Spektrum Bozukluğu hakkında, sosyal medya üzerinden, bilimsel ve etik kurallara uygun olarak paylaşımlar yapmayı hedefledik. Bu bağlamda, otizm spektrum bozukluğu hakkında, bizlere süreç boyunca rehberlik edecek “mitlerden” yola çıkarak; röportaj çekimleri, iyi örnekler paylaşımları, makaleler, film-kitap önerileri ile toplumdaki otizm spektrum bozukluğu algısını olumlu yönde arttırmayı amaç edindik. Çalışmalarımızda, otizm spektrum bozukluğu ile ilgili çalışmalar yürüten vakıf ve derneklerle iletişime geçmek, bu kuruluşlarla toplumu daha çok buluşturmaya çalışmak ve toplumu bu kuruluşlardan hangi noktalarda yardım alınabileceğine dair bilinçlendirmek de bir diğer gayemiz.

Peki Kasım 2019’dan beri neler yaptık?

  • Otizm spektrum bozukluğu hakkında etik ve bilimselliği gözeterek makale/tez önerilerinde bulunduk.
  • Otizm spektrum bozukluğunun DSM-V tanı kriterleri, tanısı, yaygınlığı, belirtileri, özel eğitim hizmetleri ve tıbbi hizmetler gibi konularda toplumu bilgilendirici paylaşımlarda bulunduk.
  • Dr. Tuba Mutluer, Dr. Herdem Aslan Genç, Prof. Dr. Barış Korkmaz gibi otizm spektrum bozukluğu alanında uzman kişilerle röportajlar yaptık.
  • Otizm spektrum bozukluğu ile ilgili kitap ve film önerileri yaptık.
  • “Otizmi babalar anlatıyor” projesiyle de seminerler veren otizm spektrum bozukluğuna sahip bir oğlu olan Mustafa Öztürk’ten bir babanın diliyle otizmi konuştuk, röportaj yaptık.

Bunlar gibi birçok şekilde otizm spektrum bozukluğu hakkında konuştuk, dinledik ve aktardık…

Ekibimiz:

Şevval Yılmaz- İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 3.sınıf öğrencisi.

Nesrin Konakçi- Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 2. sınıf öğrencisi.

Burhan Babat- Yıldız Teknik Üniversitesi PDR yüksek lisans öğrencisi.

Sueda Yalçın- Bartın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunu.

Dilara Özyurt- Maltepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 4. sınıf öğrencisi.

Fidan Kurtay- Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu.

Hüseyin Alpkan- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Özel Eğitim Öğretmenliği 2.sınıf öğrencisi.

Selin Çiltepe- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 3.sınıf öğrencisi.

Menekşe Büşra Öztürk- Kocaeli Üniversitesi İşletme bölümü mezunu.

İletişim Bilgilerimiz:

E-posta: farkliyizfarkindayiz@gmail.com

Instagram Hesabımız: @farkliyizfarkindayizproje

 

View this post on Instagram

Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü💙 Farklılıklar biraraya geldiğinde bizlere bambaşka pencereler açar ve fark etmemizi sağlar! Biz Farklıyız Farkındayız ekibi olarak toplumumuzda otizm spektum bozukluğu ve otizm spektrum bozukluğu için kullanılan dilin değişmesi konusunda farkındalık oluşturmak için çalışmalar yapan genç bir ekibiz. Haydi sen de otizmi fark et ve toplumsal farkındalık kazanılmasına destek ol! 🧩 . Sen de otizme mavi ışık yak 💙 Videomuzu ve projemizi insanlarla paylaşabilir, toplumsal farkındalık için bizlere destek olabilirsin 🧩 . #maviışıkyak #otizmspektrumbozukluğu #2nisanotizmfarkındalıkgünü #otizmfarkındalık #otizm #farket #destekol #farkliyizfarkindayiz #ozelegitim #psikiyatri #psikolojikdanismanlik #psikolojikdanışman #psikoloji #psikolog #psikiyatrist #proje#aile #iletisim #autismspectrumdisorder #autism#autismawareness #autismawarenessmonth #autismacceptance

A post shared by Farklıyız Farkındayız (@farkliyizfarkindayizproje) on


İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans öğrencisiyim ve Özel Eğitim Öğretmenliği yandal öğrencisiyim. Psikoloji ağı tasarım ekibinde çizim yapıyorum. Pedagoji ve çocuk psikolojisi alanına ilgi duymaktayım.

Bir yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir