Bazen kendimizi durduk yere yorgun ve mutsuz hissedebiliriz. Sebebini bilmediğimiz ağrılar vücudumuzu sarabilir. Böyle anlarda çareyi ya tıp doktorlarında ararız ya da ağrıyı kanıksarız. İlk seçim en doğrusu olur herhalde. Tıp doktoruna gidip ağrımızı anlatmak, onun için tetkikler yaptırmak ilk akla gelen en mantıklı yoldur. Fakat bazen bulgular bize ağrının fizyolojik bir sebebi olmadığını gösterir. Homurdanmalarımız başlar, “Bu doktor da beceriksiz herhalde” gibi yorumlar bile gelebilir.
Aman kızmayalım bizim baş tacımız doktorlarımıza. Ağrılarımızın nedeni bazen de psikolojik sebepler olabilir. “İyi de canım benim bir derdim yok” diyebilirsiniz, tabii bu kadar şanslıysanız. Bir derdinizin varlığını o an hissetseniz de hissetmeseniz de vücudunuzun belli bir bölgesinde psikolojik temelli bir ağrı hissedebilirsiniz. Somatik ağrılar dediğimiz bu ağrılar, genelde hep aynı bölgede olurlar ve ne yaparsanız yapın geçmezler.
İşte tam olarak bende de böyle bir ağrı vardı. “Benim kaynımda da var” dediğinizi duyar gibiyim. Evet hepimizde zaman zaman belirebilir. Ama artık ben kendiminkini çözdüm, size de bir faydası olur diye buraya not düşmek istedim.
Bir yerinizde sürekli sizi huzursuz eden bir ağrı olduğunda takip etmeniz gereken adımlar:
- Öncelikle ağrı hangi bölgenizdeyse onunla ilgili bir hekime danışmalı ve bunun fiziksel bir nedenden olup olmadığını öğrenmelisiniz.
- Eğer ağrınızın sebebi “bulunamıyorsa” veya size “psikolojik” olabileceği söyleniyorsa, ağrınızın hangi dönemlerde olabileceğiyle ilgili düşünün ve kanıtlar toplayın.
- Bu kanıtlar her zaman aynı olaylarda toplanıyorsa -örneğin benim ağrım “hayır” diyemediğim zaman artıyordu- o durumlardan kaçınmaya çalışın.
- Eğer terapiye gidebiliyorsanız, destek almanızda fayda var.
- Sadece bilişi düzeltmek yetmez. Fiziksel aktivitelerinize de dikkat edin. Örneğin ben sırtımdaki ağrı için yogayı denemiştim. Orta tempoda 30-40 dakikalık yürüyüşler bile ağrıyı daha az hissetmenizi sağlayabilir.
- Ve bence en en en önemlisi kendinize ufak zamanlar ayırarak meditasyon yapın. Göreceksiniz ki zihniniz o ağrıyla mücadele etmekte çok başarılı aslında.
Son olarak, ne diyelim; 2018 ağrısız sızısız bir yıl olsun.